ΓΝΩΜΗ

ΓΝΩΜΗ


¨΄Αγει δε προς το Φως την Αλήθειαν χρόνος" Μένανδρος

Μεταφέρει προς το φως την αλήθεια ο χρόνος
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Νότα Κυμοθόη "Γιορτή Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα τιμώντας τη Μελίνα"

Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη
"Γιορτή Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα τιμώντας τη Μελίνα"


Από το 1979 έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ηπείρους της Γης και κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας(20 Μαρτίου). Αυτό γίνεται για να τιμηθεί η γαλλική γλώσσα, η συνύπαρξη με σεβασμό στη διαφορετικότητα και για την προώθηση των οικουμενικών αξιών του ανθρώπου. Η χώρα Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στον αριθμό πιστοποίησης γνώσης γαλλικής γλώσσας κι απαριθμεί πάνω από 300.000 σπουδαστές στη γαλλική γλώσσα.
Η έναρξη της γιορτής αυτής στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, έγινε στις 6 Μαρτίου 2019 με τη Συναυλία "Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη...".
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Το δίγλωσσο αυτό αφιέρωμα παρουσίασε με αφηγήσεις και τραγούδια για την καλλιτεχνική πορεία της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και όλη της την πορεία και το έργο της ως Υπουργού Πολιτισμού η Τίνα Αλεξοπούλου.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Η σπουδαία καλλιτέχνης από τη Σάμο μαζί με τους μουσικούς της τραγούδησε ελληνικά και γαλλικά τα υπέροχα τραγούδια της Μελίνας εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε κι ο Πρέσβης του Καναδά, καθώς η Μελίνα είχε ζήσει και στην Οττάβα ένα διάστημα της ζωής της. Αλλά κι άλλοι Πρέσβεις τίμησαν την εκδήλωση.
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Η ταινία της "Ποτέ την Κυριακή" έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ το 1960 βραβεύτηκε στις Κάννες και προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο. Η Μελίνα Μερκούρη αποτέλεσε "σύμβολο" για τον ελληνισμό και τον ελληνικό πολιτισμό ως Υπουργός Πολιτισμού σε δύσκολες εποχές. Καθιέρωσε το 1983 το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Ε.Ε. με πρότασή της για να τιμηθεί ο πολιτισμός των χωρών μελών στην Ε.Ε. κι αγωνίστηκε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα!
Photography Nota Kymothoe© Νότα Κυμοθόη

Η Τίνα Αλεξοπούλου είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης και καταχειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από όλους τους παρευρισκόμενους, για την υψηλού επιπέδου ερμηνεία των τραγουδιών και στις δυο γλώσσες ελληνικά και γαλλικά και για την υψηλού επιπέδου διοργάνωση των αφηγήσεων για τη Μελίνα. Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, γι΄αυτήν την εκδήλωση!!!
Πνευματικά δικαιώματα © 2019 Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Γιορτή Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα τιμώντας τη Μελίνα" © Νότα Κυμοθόη