ΓΝΩΜΗ

ΓΝΩΜΗ


¨΄Αγει δε προς το Φως την Αλήθειαν χρόνος" Μένανδρος

Μεταφέρει προς το φως την αλήθεια ο χρόνος
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

"ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΠΑΤΗΡ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ " Γράφει η Νότα Κυμοθόη

ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ ΠΑΤΗΡ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη


Ο Τέρπανδρος, ήταν Έλλην από το νησί της Λέσβου. Γεννήθηκε στην Άντισσα το 712 π. Χ., μιας σημαντικής αρχαίας πόλης, κοντά στη σημερινή μικρή πόλη με το ίδιο όνομα. Ορεινή περιοχή, επάνω σε μια ηφαιστειογενή πλαγιά χτισμένη, με θέα την απέναντι αρχαία Τροία.
Ο Τέρπανδρος, από τα ακούσματα των ήχων στο μέρος όπου γεννήθηκε, εργάστηκε διαμορφώνοντας ήχους μέσα από φυσικά υλικά. Έτσι οι ήχοι της φύσης διαμορφώθηκαν κι αναπτύχθηκαν σε ήχους μουσικής κλίμακας. Πήγε ως το Μαντείο των Δελφών προσκυνητής του Απόλλωνος ζητώντας χρησμό από την Πυθία, γιαυτό που έκανε. Η Πυθία τον συμβούλεψε να πάει στη Σπάρτη και να θεραπεύσει με τους ήχους της μουσικής του, τους κατοίκους που είχαν ξεσηκωθεί και μάχονταν μεταξύ τους. Πήγε την περίοδο διεξαγωγής του 2ου Μεσσηνιακού πολέμου μεταξύ Μεσσηνίων και Σπαρτιατών. 
Έλαβε μέρος στα Κάρνεια με τη λύρα του και πήρε το πρώτο βραβείο. Ακολούθησαν πολλές βραβεύσεις του και τιμήθηκε 4 φορές στα Πύθια. Πρόσθεσε στη λύρα 2 χορδές και την έκανε 7άχορδη κι επινόησε, πρώτος την βάρβιτο, ένα παρόμοιο μουσικό όργανο με τη λύρα. Η βάρβιτος ήταν το αγαπημένο μουσικό όργανο του Τέρπανδρου κι όλων των Ποιητών και Μουσικών (Αλκαίος, Σαπφώ, Ανακραίων) στη Λέσβο και ο Τέρπανδος το τίμησε ιδιαίτερα, ίσως γι΄ αυτό θεωρείται πως ο ίδιος το επινόησε. Αποτελεί το καθιερωμένο μουσικό όργανο της μουσικής σχολής της Λέσβου στην αρχαιότητα.
Η 7άχορδη λύρα δημιουργήθηκε αφού πρόσθεσε τα Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ του ελληνικού αλφαβήτου δημιουργώντας μουσική γραφή, την οποία ονόμασε "συνημμένη" και Νόμους μουσικής, τους οποίους θεμελίωσε προς τιμήν του προστάτη του Απόλλωνος.
Ο Τέρπανδρος με την συνημμένη του είχε φτάσει ως το Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Πρέβεζας, οπου άφησε την τελευταία του πνοή το 645 π. Χ.
Ας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Έλληνα Τέρπανδρο, πατέρα της Μουσικής, γιατί έως τις ημέρες μας φτάνει η σοφία κι ευλογία, που δέχτηκε από τον Απόλλωνα.
Η μουσική στην περιοχή των νησιών του Ιονίου και στην απέναντι πλευρά της Ιταλίας, έχει θεμέλια από τον Τέρπανδρο.